Prenem una copeta de vi?

Rapa, llàgrima, samsó. Tres paraules amb significats diversos cadascuna d’elles. Però avui us en parlem perquè tenen una cosa en comú, el vi. A veure, no és que ens haguem pres unes quantes copes d’espirituós i se’ns hagi ofegat la neurona! Si continueu llegint, trobareu la relació.

Expo_ViCatalà_BornCC_ATComunicació_blog_1

L’equip d’AT Comunicació amb Xavier Agell d’INCAVi, Anna Mañas d’Artticco i Rosa Morlà del Born CC

Segons el diccionari, la paraula rapa s’utilitza per anomenar diverses herbes; també significa  cuir de qualitat inferior. Però, i aquesta és la que ens interessa, la rapa és el raïm despullat de grans.

La llàgrima, tothom ho sap, és una gota líquida que surt dels ulls en situacions d’alteració emocional, de fred o tallant cebes. Però, en el món del vi, la llàgrima és el primer most que s’escola després del premsat; és el de millor qualitat”.

I què em dieu de samsó? El coneixem com a personatge bíblic, aquell que tenia una força increïble gràcies a la seva llarga melena. Però samsó també és una varietat de raïm de les més utilitzades en la majoria de DO (Denominacions d’Origen) catalanes.

Curiós, a que sí? El món de la producció vitivinícola  és el tema de l’exposició, #viCatalà, passat i present de futur que podeu visitar al Born Centre Cultural de Barcelona entre l’1 de desembre i el 3 de gener.

La mostra, l’ha organitzat l’Institut Català del Vi i la vinya (INCAVI) amb l’objectiu, diuen a la presentació, de “mostrar al visitant la història de la vinya i el vi del nostre país. Una història que, des de fa més de 2.000 anys, ha anat evolucionant al mateix temps que ho feia la societat on aquesta activitat s’incardina”.  El procés d’elaboració del vi i del cava, quins tipus i qualitats es fabriquen a Catalunya, el mal que va fer a la vinya la plaga de fil·loxera durant el segle XIX, què són les anomenades catedrals del vi, etc. Són algunes de les dades que hi podeu trobar.

Quan ens la van encarregar, els responsables de l’INCAVI van remarcar una idea: “volem que l’exposició transmeti modernitat”. Partint d’aquesta base, vàrem crear un codi cromàtic que reflectís tots els moments de la planta al llarg de l’any, des del brot verd intens fins als tons vermellosos i daurats del raïm i les fulles cap a la tardor. Així mateix, vàrem decidir que la paleta de colors també fos reflex de tots els processos de l’elaboració del vi i el cava, així com dels diversos tipus de vins.

Catalunya ha estat i és en l’actualitat, un gran productor de vi i de cava. Alguns dels  antics cellers d’estil modernista i de gran bellesa arquitectònica, construits a principis del segle XX, són encara seus de producció i acullen la tecnologia més actual. Les botes de vi fetes amb roure americà conviuen amb les grans tines mig automatitzades i perfectament climatitzades electrònicament. En l’exposició, hem volgut plasmar aquest contrast a través dels materials dels plafons: fusta, material noble i estretament lligat a la fabricació del vi, i panells d’abella (cartró amb un entramat interior que recorda un rusc) de color kraft que fan recordar el vessant rústic i tradicional del món vitivinícola.

A més, partint de l’etiqueta que ja utilitza habitualment l’INCAVI a Twitter,  #vicatalà, vam  pensar que un dels símbols més utilitzats en el nou i modern món virtual és el ja famosíssim coixinet #. El hashtag significa voler comunicar i voler compartir informació. Això és justament el que volem i busquem amb el disseny d’aquesta exposició: transmetre, de la manera més gràfica possible, la informació a l’entorn del món del vi i el cava català.

Per tal de facilitar la lectura i comprensió dels continguts, hem elaborat infografíes i d’altres elements del disseny gràfic que, des del nostre punt de vista, fan l’exposició interessant, fàcil de seguir i força amena.

Amb aquesta nova exposició, la tercera d’aquest any, hem fet realitat el que, fa unes setmanes era només un projecte a AT Comunicació.  Estem molt contents amb el resultat i us convidem a visitar-la i a explicar-nos què us ha semblat.

Si t’ha agradat l’article, comparteix-lo a les teves xarxes socials.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s