Seguem arran!

Un fons de colors càlids sembrat d’espigues i la silueta d’una guitarra que també pot interpretar-se com els contorns d’una dona nua amb una espiga a l’entrecuix. Així és el cartell que hem creat a AT Comunicació pel concert Seguem arran! Quinze himnes i una cançó eròtica

El 8 de setembre, en el marc de les celebracions previstes per la Diada de Catalunya, el Born Centre Cultural ha ofert un concert que repassa uns quants segles de la història popular, amb cançons de l’imaginari col·lectiu català. Concert que, com pertoca en aquestes dates, es va concloure amb la interpretació d’Els Segadorsoficialment himne nacional des de 1993.

L’orígen d’Els Segadors, tema inspirat en l’evolució i/o fusió d’una cançó eròtica i una altra de caire bèlic que es cantaven al segle XVII,  és l’argument del llibre Els Segadors. De cançó eròtica a himne nacional (L’Avenç, 2011), del musicòleg Jaume Ayats. És justament aquest llibre el que ha inspirat tant l’exposició com el concert.

Quan ens van demanar que dissenyéssim el cartell del concert, ens va semblar molt suggerent la possibilitat de plasmar en una il·lustració la fusió dels significats, alhora tant diversos, de les cançons originals. Gairebé res es pot considerar més distant que l’erotisme i la guerra! D’aquí va sortir la idea de les espigues, símbol de la feina diària dels segadors del camp català, i també dels fets històrics de 1640. D’altra banda, la silueta d’un cos femení nu ens fa imaginar les “arrambades” descrites en les cançons que entonaven els segadors d’arreu del país mentre segaven i volien fer-se veure davant de les pageses”, segons explica en Jaume Ayats. Finalment, com que el cartell anuncia un concert, ens faltava plasmar el concepte de música. Heus aquí, però, que la silueta d’una dona, amb la cintura estreta i les caderes més voluptuoses, coincideix exactament amb la silueta d’una guitarra. Tres idees en una sola imatge.

Si us ha agradat aquest article, comenteu-lo i, si voleu, compartiu-lo en les vostres xarxes.

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s