Dissenyant Vermell de censura

Sabíeu que Harry Potter, La caputxeta vermella, Incerta Glòria o Lolita van ser censurats? El Born centre cultural acaba d’estrenar la Setmana del Llibre Prohibit. Set dies d’activitats diverses relacionades amb els intents, repetits al llarg de la història, de censurar, retallar o intentar silenciar algunes de les millors obres de la literatura universal. AT Comunicació participa activament en aquesta iniciativa. Som els responsables de la imatge de la Setmana del llibre prohibit i de l’exposició Vermell de censura, que podeu visitar al Born fins el 5 de juliol.Expo_VermelldeCensura_Born_ATComunicacio3

La idea d’organitzar una fira sobre llibres prohibits, la va tenir l’associació sense ànim de lucre, Can Toni de les Eugues (Llagostera), basant-se en la famosa Banned Books Week dels Estats Units. El Born centre cultural va decidir portar la mostra a Barcelona i ens en va encarregar el disseny.

Com que es tracta de mostrar l’acció de censura contra l’obra literària, vam decidir dissenyar els plafons expositius en forma de llibreta amb espiral. Tal i com explica en Pep Gaspar, “ens vàrem inspirar pensant en els censors tatxant frases dels textos originals i prenent notes amb un llàpis vermell, en un bloc de notes per preparar l’informe”. Així doncs, vam unir aquestes imatges i vam generar 28 plafons (2m d’alçada x 1m d’amplada), un per cada llibre de la mostra, que combinen la forma de llibreta d’espiral amb textos escrits amb la tipo, type writter i tatxades, subratllats o mots anotats en vermell.

Cada plafó inclou, a més de la imatge de portada, la data de publicació, els motius pels quals va ser censurat, un apunt sobre l’autor i un resum de l’argument. I aquí és on vam topar amb una dificultat important: havíem de resumir la gran quantitat d’informació trobada de cada obra per poder encabir-la amb una lletra de dimensions suficients per fer-ne la lectura agradable per part dels visitants. A la Montse PCreus, la periodista i col·laboradora d’AT Comunicació que ens va donar un cop de mà, no li va fer gens de gràcia parlar de tisores i de retallar textos: “és tant interessant tot el que trobes quan et poses a buscar informació que costa molt decidir què és el més interessant per resumir-ho tot. Et sents com una mena de censor de l’obra censurada!”.  Per completar l’exposició, vàrem dissenyar un llibre gegant que conté un llistat resumit d’un centenar d’obres que també han estat censurades, el títol de la mostra i la filosofia o idea principal que es vol transmetre: “aquesta és una exposició de llibres que han estat en perill de deixar de ser-ho, però que, en canvi, s’han covertit en veus perpètues de la llibertat”. A més de textos, la mostra està completada amb un parell de pantalles on es projecten videos amb el testimoni de l’escriptor, Julià Guillamon, que va poder visitar l’arxiu ubicat a Alcalá de Henares on es guarden totes les obres literàries censurades a l’Estat.

Imatge de la Setmana

Quan passegeu per Barcelona i veieu les banderoles que anuncien la Setmana del Llibre Prohibit, penseu en nosaltres. A més de l’exposició, Vermell de censura, també hem adaptat la imatge que es va utilitzar a Llagostera per dissenyar des de les banderoles fins a punts de llibre, díptics, cartells i tota mena de suports per donar a conèixer aquesta interessant iniciativa cultural urbi et orbe.

Ha estat una gran experiència de la qual, ens en sentim contents i satisfets. De fet, ens ho hem passat francament bé treballant-t’hi. Ara només falta que tanta gent com sigui possible vagi al Born centre cultural. Ens encantaria rebre els vostres comentaris en aquest blog. Animeu-vos!

Un pensament sobre “Dissenyant Vermell de censura

  1. Retroenllaç: Temps de vacança | atcomunicacio

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s