GNU Terry Pratchett: viu per sempre a la xarxa

La mort del mític autor britànic, Terry Pratchett, ha generat un sentiment de tristor entre els milions de fans. Sabeu de qui parlem? Pratchett era, amb l’excepció de J.K.Rowling, l’escriptor anglès del segle XX més popular, amb un total de llibres venuts que supera els cinquanta milions d’exemplars. La literatura de fantasia, amb l’afegitó de tocs de ciència-ficció i d’un humor constant, eren els seus signes d’identitat. Especialment la saga Discworldtítol que escrivim en anglès perquè, curiosament, no se n’ha fet traducció al català.

Pratchett ha mort als 66 anys, després de lluitar contra l’alzheimer durant prop d’una dècada. Amb una imaginació espectacular, va crear un univers de personatges de fantasia que vivien en un món completament pla com un disc de vinil, suportat per quatre elefants que s’aguantaven drets en la closca d’una tortuga estelar anomenada Gran A’Tuin.

Per fer homenatge a aquest sir britànic, un grup de fans ha ideat un sistema ben curiós, basat en una de les seves històries. A la novel·la Going Postal, la número 33 de la saga Discworld, es parla d’un sistema de comunicació que recorda el telègraf i internet. S’anomena la “linia de clacks” . En la història, quan el fill de l’inventor dels clacks és assassinat,  els treballadors decideixen fer córrer el missatge “GNU John Dearheart” perquè tothom sàpiga el que ha passat. Així es pot llegir en el llibre: “He’d never have wanted to go home. He was a real linesman. His name is in the code, in the wind in the rigging and the shutters. Haven’t you ever heard the saying: ‘A man’s not dead while his name is still spoken’?”

Els seguidors de Pratchett a la xarxa Reddit han creat un codi que qualsevol amb coneixements bàsics de codificació web pot incrustar en la seva pàgina web.  Es tracta del missatge: “X-Clacks-Overhead: GNU Terry Pratchett” L’objectiu és que el nom del novel·lista britànic corri eternament per la xarxa perquè no mori mai.

Si Pratchett aixequés el cap, segurament aplaudiria la idea per la seva originalitat. De fet, com que ja es veia a venir que la mort l’atraparia aviat, Pratchett, usuari habitual de xarxes socials com Twitter i Facebook, va escriure les seves últimes piulades i va donar ordres estrictes de publicar-les just després del seu decés.  Captura de pantalla 2015-03-18 a les 14.02.43

Terry Pratchett és un dels autors favorits d’AT Comunicació, especialment de l’Àlex, el nostre “artista cal·lígraf”. I durant tota la setmana està dibuixant personatges i escenes de Discworld. El disseny, la creativitat imaginativa i l’humor és el nostre codi GNU dedicat al gran Pratchett.

Un pensament sobre “GNU Terry Pratchett: viu per sempre a la xarxa

 1. Reblogged this on Atzucac and commented:
  Avui m’he sentit molt inculta. No coneixia aquest grandíssim escriptor i, quina llàstima, el descobreixo quan ja no hi és.

  Soc gran fan de Tolkien i el seu univers de la terra mitjana. També he llegit tots els llibres d’en Tom Sharpe. Si, m’agrada la fantasia, la sornegueria i, sobretot, l’humor intel·ligent. Tant de bo m’hagués fixat en l’hilarant saga Discworld molt abans.

  En tot cas, l’article d’AT Comunicació ens explica qui era i, també, l’original homenatge que han posat en marxa els seus fans.

  CNU Terry Pratchet!!!

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s