Tens una idea? Busca’t la vida a internet

Pel·lícules, llibres, projectes musicals, accions solidàries o culturals,… ja ens hem acostumat a trobar iniciatives que s’estan finançant o ho intenten, a través de donacions anònimes en alguna de les més de 400 plataformes que hi ha a internet de l’anomenat crowdfounding o microfinançament. També en el camp tecnològic.

Ens ha cridat l’atenció trobar propostes com l’ordinador enrotllable o la polsera que converteix el teu braç en una tablet. En els dos casos es tracta d’una idea que intenten desenvolupar un grup d’experts en matèria tecnològica però no tenen diners i els demanen a través d’internet.

Captura de pantalla 2014-12-18 a les 14.20.41Captura de pantalla 2014-12-18 a les 14.23.57

 

 

 

 

 

L’ordinador enrotllable o Rolltop que és com l’han batejat els creadors, és o vol ser un giny que incorpora ordinador, llapis interactiu amb una corretga que també és la presa d’electricitat. I tot es guarda enrotllat, de manera que es facilita el transport perquè el que t’acabes penjant a l’espatlla és un cilindre que ocupa poc espai. A la pàgina web hi tenen el corresponent apartat de donacions.

El cas del braçalet màgic està relacionat amb la dificultat d’utilitzar l’smartphone en segons quines condicions, per exemple, mentre vas en bicicleta o a dins la banyera amb les mans mullades. Aquest giny projecta la imatge del teu mòbil al braç i el pots utilitzar exactament igual que si tinguéssis el telèfon a la mà: accedir a internet, al Google maps, el correu electrònic, etc. Els creadors d’aquest aparell sorprenent van recollint com formiguetes les donacions que fa la gent. Diuen a la seva web que han aconseguit el 14% de la inversió necessària per desenvolupar el procés productiu (no diuen quina és la xifra total).

Es tracta d’un parell de casos dels molts que circulen per internet. Busquen un “mecenes” o molts. Actualment hi ha més de 450 plataformes al món que es dediquen al crowdfounding o micromecenatge. Però, tot i que sembla un invent nou i molt lligat a internet, al segle XVIII ja existia la praenumeration o sistema de negoci que consistia en subscripcions prèvies a la publicació d’un llibre. Un altre precedent conegut està relacionat amb l’estàtua de la Llibertat de Nova York. Faltaven diners per construir el pedestal i l’editor, Joseph Pulitzer va organitzar una recapta popular a través del seu diari, el New York World. Dolar a dolar,  en va recollir 100.000 en sis mesos i  així va poder continuar la construcció del monument.

Sigui nova o antiga, la idea de buscar finançament per a les idees o projectes a través de petites donacions sembla que funciona. Algunes estadístiques econòmiques expliquen que el croudfounding ha arribat a moure més de 5mil milions de dòlars fins l’any 2013. És clar que, per triomfar has d’oferir un bon producte i cridar prou l’atenció  i a prou gent per arribar a assolir l’objectiu.

No sabem  si el bracelet i l’ordinador futuristes acabaran sent fabricats a gran escala, però són propostes curioses i molt imaginatives. Qui sap, Juli Verne ens va dir que viatjaríem en coets i en aquell moment ningú no s’ho va creure, oi?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s